Lees hier de meest recente samenvatting van Competitie 2.0.
Tijdens de bondsraadsvergadering van 14 december 2024 heeft de bondsraad vastgesteld dat er een goed en gedegen plan ‘herstructurering competitie’ voorligt, dat gaat bijdragen aan het verwezenlijken van de ambities uit het strategisch plan: sportplezier, persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke impact. Wel heeft de bondsraad nog vragen over de communicatie en implementatie van de herstructurering competitie. Hoe ziet het communicatieplan eruit: hoe staan verenigingen er nu voor, wat is nodig, welke houding en gedrag past hierbij? Met andere woorden: hoe gaan we zorgen voor maximaal draagvlak en optimale ondersteuning van verenigingen bij de implementatie? Hiervoor wordt een plan opgesteld, dat in januari 2025 wordt gedeeld met de bondsraad.
Na de discussie is tijdens de bondsraadsvergadering het volgende besloten;
Hieronder vind je inhoudelijk meer informatie over de herstructurering. Met vragen kun je terecht bij Team Competitie via competitie@knkv.nl.
In het kort: wat gaat er, na goedkeuring van de reglementen in de bondsraadsvergadering van 15 maart, per seizoen 2025-2026 veranderen?
Hieronder diepen we een aantal onderdelen van de herstructurering verder uit. Voor een uitgebreid overzicht verwijzen we je door naar de samenvatting. Met vragen kun je terecht bij Team Competitie via competitie@knkv.nl.
Eind vorig seizoen hebben we jullie meegenomen over de stand van zaken rondom de hervormingen van de competitiestructuur tijdens de Competitie 2.0-avonden. Tijdens en na deze avonden zijn we met de verenigingen in gesprek geweest om op te halen hoe er tegen de veranderingen werd aangekeken. Een onderwerp dat veel ter sprake kwam, was de naamgeving van de teams. Het veranderen van de teamnummering was voor veel verenigingen lastig te begrijpen en niet gewenst.
We vinden het belangrijk om in te spelen op de behoeften van de verenigingen. Daarom hebben we een aantal dingen aangepast. We kiezen ervoor om de teamnummering van de jeugd en senioren op te splitsen. De senioren- en midweekteams worden hetzelfde genummerd als nu. Bij de jeugd gaan we wel werken met een nieuwe teamnummering.
In dit stuk kun je lezen waarom het van belang is dat we de teamnummering wijzigen.
Hieronder leggen we de nieuwe nummering kort uit:
Hieronder vind je een voorbeeld-teamnummering van de fictieve vereniging ‘Bal Door De Korf’, afgekort als ‘BDDK’.
We hopen de aanpassingen hiermee duidelijk te hebben uitgelegd. Als alles volgens planning verloopt, gaan de competitiehervormingen, waaronder deze nieuwe teamnummering, met ingang van het seizoen 2025-2026 in.
![]() |
Vaste leeftijdscategorieën – zoals we die nu kennen – worden losgelaten, waardoor bijvoorbeeld een 10-jarige zonder compensatie bij een 8-jarige of 12-jarige kan spelen.
Doordat de vaste leeftijdscategorieën worden losgelaten, kunnen we de poules ook flexibeler indelen. We kijk hierbij naar de ideale combinatie van:
De exacte gemiddelde leeftijd bepaalt de korfhoogte, het balformaat en het wisselen van vak.
In de A-categorie bij de jeugd gaan we dezelfde leeftijdsgrenzen en -categorieën gebruiken als bij de RTC-teams: U19, U17 en U15. Daarbij geldt een uiterst geboortejaar en zijn er geen mogelijkheden voor leeftijdscompensatie. We kiezen ervoor om niet met een U13-categorie te werken, omdat talentherkenning bij deze leeftijd nog niet goed mogelijk is.
De klassenverhoudingen in de jeugd veranderen ook, voor zowel de A-categorie als de B-categorie. Hieronder leggen we uit hoe de competitie eruit gaat zien:
Het doel is om onze jeugdteams op een passend niveau te kunnen laten korfballen. Door de huidige P/D-regeling, is dit nu niet altijd mogelijk. Dankzij de sterkte-indicatie, zien we vaak vooraf al dat er teams zijn die te hoog of te laag staan ingedeeld. Dit willen we in Competitie 2.0 voorkomen met een nieuwe P/D-regeling. In die regeling verdubbelt het aantal degradanten, terwijl het aantal promovendi gelijk blijft. Dat betekent dat de nummers 5 tot en met 8 uit een poule degraderen, maar dat er maar twee teams rechtstreeks promoveren. Daardoor komen er plekken vrij, die we invullen met wildcards. Die wildcards worden vergeven aan de hand van de sterkte-indicatie. In de praktijk kunnen de teams die eigenlijk gedegradeerd waren, dan alsnog blijven staan.
Ook bij de senioren, met name in de reserveklassen, zien we een scheve verdeling tussen het huidige topkorfbal, wedstrijdkorfbal en breedtekorfbal. Ook hier zien we teams die te hoog of te laag spelen. Dit pakken we aan door de Reserve 3e klasse te verkleinen en de Reserve 4e klasse te laten vervallen. In de Reserve 2e en 3e klasse werken we met eenzelfde degradatieregeling als hierboven beschreven en gaan we wildcards invoeren. Daardoor kan ook de B-categorie beter worden ingedeeld, doordat te sterke teams versneld kunnen promoveren.