• Een stukje historie van onze club

  KIOS al drie generaties lang een begrip in Nieuw-Vennep

  De korfbalvereniging K.I.O.S (Korfbal Is Ons Streven) wordt op 30 juni 1954 in café Potman opgericht. Corrie van Breem bedenkt de naam en oranje en zwart wordt gekozen als de clubkleuren. De allereerste trainingen worden op het paardenveld bij de Vicon gehouden. Geek Nederveld en N. Middelkoop zorgen voor palen met rieten korven en veldlijnen. In de winterperiode wordt er door getraind in de schuur van Koen Verkuyl.  De contributie bedraagt 25 cent per week en de heer D. Jansen is de eerste voorzitter en vergaderingen worden in het Vicon schaftlokaal gehouden.

  Al deze gegevens zijn opgetekend uit het zogenaamde jaarboek van de vereniging en enthousiast toegelicht. Het verleden in de tegenwoordige tijd geschreven als het ware. Nog een paar belangrijke momenten uit het kleurrijke verleden van de korfbalvereniging:

  In maart 1956 wordt in ‘Ons Huis’ aan de Gelevinkstraat een propagandacommissie opgericht. Om leden te werven worden vooral mensen uit het kerkregister benaderd om lid te worden. Er wordt ook een stencilmachine aangeschaft voor het afdrukken van de KIOS krant.

   Na een periode van bloei neemt het aantal leden na 1961 sterk af. Er wordt daarom besloten om ook rooms-katholieken lid te laten worden maar mogen geen bestuursfunctie vervullen.

  In 1965 speelt KIOS voor het eerst op haar “eigen veld” aan de Eugenie Prévinaireweg (tussen de Gelevinkstraat en de Eugenie Prévinaireweg waar ook één tennisbaantje lag)

  In 1969 houdt de Christelijke Korfbalbond (CKB) een belangrijke buitengewone ledenvergadering. Belangrijkste agendapunt is het aangaan van een federatie met de Koninklijke Nederlandse Korfbalbond (KNKB). KIOS stemt voor met 20 tegen 1 stem. Er wordt in de winterperiode getraind in de Vespohal en wordt er een rekening geopend bij de Raiffaisenbank.  De contributie hoeft niet meer te worden opgehaald.

  September 1970 speelt KIOS op haar nieuwe veld achter het (voormalige)openluchtzwembad aan de Oosterdreef en gaat in 1975 via de stichting SSO een gezamenlijke kantine en kleedkamers met de voetbalverenigingen Nieuw-Vennep en SMS gebruiken.

  In 1979 werd Gert Jan Snijder het 200ste lid.

  Vanaf 1981 wordt er een KIOS-weekbericht uitgegeven. Vanaf 2010 is de club digitaal.

  In 1988 wordt de Stichting Eugénie Prévinaire opgericht en maakt architect Jan van de Ham schetsontwerpen van de nieuwe kantine en kleedkamers. Wethouder Cnossen zorgt voor een opknapbeurt van het terrein en al in augustus wordt de eerste paal geslagen en een maand later de vloer gestort.

  In 1989 worden 1.000 loten van 150 gulden verkocht. De hoofdprijs is een splinternieuwe auto van de KIOS sponsor Mazda Hartgerink en Klomp. Mede door de opbrengst van geslaagde superloterij en de enorme zelfwerkzaamheid kan de kantine en kleedkamer worden gebouwd.

  Precies op de datum van het 35 jarig bestaan in 1989 verhuist KIOS naar haar huidige locatie aan de Eugenie Prévinaireweg.

  In 1991 wordt het drie vakkenkorfbal voor de veldcompetitie afgeschaft. Alle teams bestaan voortaan uit acht personen, vier vrouwen en vier mannen, verdeeld over twee vakken.

   

  KIOS is meer dan alleen korfballen

  KIOS heeft een sterke positieve uitstraling. De accommodatie ziet er zeer verzorgt uit, leden spelen allemaal in een zelfde sponsorshirt, de onderlinge sfeer is prima en excessen bij wedstrijden zijn bij ons onbekend. Naast het sporten worden er heel veel leuke activiteiten georganiseerd door de feestcommissie en de neven-activiteitencommissie. Zoals; Een disco, filmavonden, de bingo, Sinterklaas komt ieder jaar langs, het ouder-kind toernooi, een BBQ, klaverjasavonden, wijnproefavond, KIOS got talent en het jaarlijkse KIOS-kamp! Op kamp gaan betekent twee nachtjes met al je korfbalvriendjes– en vriendinnetjes weg! Allemaal leuke bosspelletjes doen en ’s avonds natuurlijk niet heel veel slapen.

   

  KIOS midden in de maatschappij

  Bij Korfbalvereniging KIOS gebeurt veel meer dan alleen korfballen. Zo bieden wij aan (jeugdige) leden cursussen om trainer/begeleider van een team of jeugdscheidsrechter te worden.

  Er is een zeer actieve klusgroep, bestaande uit oudere en jongere mensen. Veel ervaringen wordt uitgewisseld en er wordt geleerd van elkaar. Ze houden zich bezig met het onderhoud van onze accommodatie. Één of twee keer per jaar wordt er dan een klusochtend georganiseerd waarbij hulp van onze hele vereniging wordt gevraagd. Dan worden de reclameborden schoongemaakt, de hele kantine wordt onder handen genomen, het groen wordt netjes gesnoeid. Alles om onze accommodatie netjes te houden.

  Niet onvermeld mag blijven het bruisende jaarlijks terugkerende schoolkorfbaltoernooi dat al sinds 1975 door de vereniging wordt georganiseerd. Alle basisscholen uit Nieuw-Vennep doen mee met in totaal ruim 600 kinderen vanuit elke leeftijdsgroep. Voor groep 1/2 wordt een spelletjescircuit georganiseerd. Ieder jaar met een ander thema, de kinderen mogen verkleed komen en doen, in groepjes, allerlei leuke spelletjes. Voor de groepen 3/4, 5/6 en 7/8 worden er 10 velden klaargelegd en die kinderen mogen echte wedstrijden gaan spelen. Alle wedstrijden staan onder leiding van een KIOS-scheidsrechter. Tijdens het toernooi op een zaterdagmorgen in juni zijn minimaal 100 KIOS-vrijwilligers bezig om kinderen en zeker 800 toeschouwers het naar hun zin te maken. Uitgangspunt bij het schoolkorfbaltoernooi is: “kinderen plezier laten beleven aan onze sport.”